суботу, 7 травня 2016 р.

Військовим допоможуть подолати посттравматичний синдром

Військовим допоможуть подолати посттравматичний синдром
травня 7, 2015Автор Центр інформації про права людиниОпубліковано в Допомога військовим
Для військовослужбовців АТО розробили зошит, який допоможе подолати посттравматичний синдром. Розробив його доктор психології Френк П’юселік, один із засновників вчення про виведення учасників бойових дій із психічної травми, а вітчизняні медики адаптували зошит до української реальності.

За даними психіатричної служби Міністерства оборони України, за весь період проведення АТО, у зв’язку з наявністю порушень психічної діяльності, було проліковано 5 500 військовослужбовців, 35% було комісовано через психічні розлади. Близько 800 бійців АТО має посттравматичний стресовий розлад.

Робочий зошит “Програма самоуправління посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) для військового” має намір допомогти колишнім бійцям АТО впоратись із пережитими жахами війни і повернутись до мирного життя. Він розроблений як для військовослужбовців, так і для психологів, психотерапевтів, соціальних працівників, наркологів, психіатрів та лікарів інших спеціальностей.

-      Якщо порівняти з американським досвідом, то багато людей знає, що під час в’єтнамської війни загинуло 58 тисяч американських солдатів. А от що протягом десяти років 62 тисячі американських солдатів покінчили життя самогубством в мирний час - це мало хто знає. Як власне і те, що 50% ветеранів сиділи в тюрмах за статтею про перевищення агресії. Наше завдання сьогодні - дати шанс і можливість усім тим, хто повертається з війни, стати значно кращими. Немає того Івана, який йшов від Марії на фронт. Він вже не такий. Але залежно від того, куди він повертається, він може стати значно кращим, або гіршим", - говорить народний депутат, лікар Ольга Богомолець.

Ольга Богомолець, лікар, народний депутат України

Методичний зошит розробив доктор психології Френк П’юселік, який сам пережив смерті солдатів як фельдшер і пізніше став одним із засновників вчення про виведення комбатантів з бойової психічної травми. До української реальності зошит адаптували спеціалісти Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України.

-      У цьому зошиті зібрані найактуальніші моделі, питання, які допоможуть нашим воїнам, повернувшись додому, адаптувати той досвід, який вони набули на війні, до мирного життя. Нам потрібно ще вміти працювати із сім’ями, дітьми та усіма людьми, які не знають, що довелось пережити військовому на війні. Тому в цій книжці зібрана уся актуальна база, усі актуальні питання, які допоможуть нам подолати або попередити, як каже Френк П’юселік, ту катастрофу, яка на нас насувається після завершення бойових дій, - каже тренер Pucelik Consulting Group Микола Вовченко.

Микола Вовченко, тренер Pucelik Consulting Group

Автори методичного зошита мріють про охоплення усього контингенту демобілізованих військовослужбовців.

Ольга Богомолець запрошує усі організації та людей, які забажають стати партнерами проекту та допомагатимуть у виданні та розповсюдженні наступних накладів робочого зошита.

Компанія "Лундбек Експорт А/С", ознайомившись із зошитом, вирішила втричі збільшити фінансування друкованого накладу до 12 тисяч примірників.

-      Сьогодні, коли у нашій країні йде війна, неможливо було залишатись байдужими. Тому що як фахівці ми розуміємо, що дійсно з поверненням комбатантів додому війна для них не закінчується, вона продовжується у їхніх головах, душах. Дуже важко бачити на вулицях наших міст покалічених хлопців, - каже керівник представництва “Лундбек Експорт А/С” Олександр Головня.

Олександр Головня, керівник представництва “Лундбек Експорт А/С”

Доктор Френк П’юселік виводив з посттравматичного стану ветеранів у восьми країнах і зараз безкоштовно проводить тренінги для психологів в Україні. Наступний тренінг відбудеться через місяць. Деталі про тренінг можна дізнатись за адресою: info@bogomolets.com
Крім цього, макети цих методологічних рекомендацій будуть надані в користування губернаторам в усіх областях України та головам соціальних служб, які мають опікуватись проблемами ветеранів.

Завантажити електронну версію Робочого зошита:
http://legalspace.org/ua/napryamki/dopomoga-vijskovim/item/download/829_5104e722b24f07f792bb154c99ddaa87

Джерело: legalspace


Немає коментарів:

Дописати коментар